Selime Kasabası, Ihlara Vadinisi'nin bitiş noktasıdır. Vadiden çıktığınızda peribacaları ve katedral sizi karşılar. Katedral yapısı, kervan yolu, kiliseleri, peribacaları ve manzarasıyla Kapadokya’ya gelen turistlerin gözdesidir Selime.Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Danişment, Selçuklu, Karaman ve Osmanlı Devleti’ni yaşamıştır Selime. Bölgede yaşayan Ortodoks inancına sahip insanların, Selime katedralinden ve manastırından çıkacak kararlara kayıtsız şartsız uyması, kilise içerisinde yapmış oldukları haç işaretli anahtar, buranın geçmişteki önemini de ortaya koymaktadır. 
Selime katedrali ve manastırına çıkışta yüksek bir koridor karşımıza çıkar ki bu develerin çıkarıldığı kervan yolunun bir kısmıdır. Selime'de kurulan pazar nedeniyle, kervanlar Selime'ye gelmekte ve kervanların güvenliği için develer katedralin orta kesimine kadar çıkartılıyordu. 
Bu kısmın üstüne de dinlenmek ve ibadet etmek isteyenler için Selime Katedrali ve Manastırı inşa edilmiştir. Kayaların oyulmasıyla yapılan ve çoğu kilise olarak inşa edilmiş yapılar Bizans sanatının izlerini taşır. Ayrıca katedralin üst kısmının kale olarak inşa edilmesi dikkat çekmektedir. Sur ve mevziler günümüzde de mevcuttur.
Selime Kale Manastırının en önemli özelliklerinden biri de bölgedeki din adamlarının yetiştirildiği mekan olmasıdır. Bölgeyle ilgili toplantılar ve askeri üst burada bulunmaktadır. Yine ilk yüksek sesli ayinde Selime Katedralinde yapılmıştır. Selime, Kapadokya’nın en büyük manastırıdır. Kale Manastırı Kilisesi, Kapadokya’daki dini kuruluşların en büyüklerindendir. Manastır VIII.yy. ile XI. yy, kilisedeki figürlü freskolar ise X. yy. sonu ile XI. yy. başları arasına tarihlenmektedir. İsa’nın göğe çıkışı, Müjde, Meryem gibi tasvirler vardır.
Katedral içinde mutfak dikkat çekmektedir. Piramit şeklinde yapılan mutfakta etrafı aydınlatmak için kandil yerleri yapılmıştır ve yanında bağlantılı diğer odaları bulunmaktadır. 
Selime Manastırı ise iki katlı inşa edilmiştir. Avlulu bir şekilde yapılmıştır. Burası yüksek sesli ayin, askeri ve bölge toplantılarının yapıldığı yerdir. 
Selime Katedralinin hemen karşısında bulunan Selime Sultan Türbesi, Selime bölgesine gelen ziyaretçilerin bir diğer uğrak yeridir.